2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Rendezvények és hírek - 2006

Posthumus KÓTA-díj Szabó Csaba részére

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Szabó Csaba életművének elismeréseként POSTHUMUS KÓTA-díjat ítélt oda. A díjátadás 2006. december 16-án volt, az évente megrendezett ünnepi Kodály koncert - a Szövetség éves szinten legrangosabb, legnagyobb volumenű megmozdulása - keretében.

 

Hangszeres- és kórusest Marosvásárhelyen Szabó Csaba emlékére

Szabó Csaba születésének 70. évfordulója alkalmából emlékhangversenyre került sor 2006. december 12-én Marosvásárhelyen, a Művelődési Palota Nagytermében. Előadók: Szabó Péter, gordonka ; Lénárt Ágota, zongora ; A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Vegyeskara, karvezető - Vasile Cazan, karvezető asszisztens - Sikó Szidónia. Művek: Mikor Csíkból kiindultam, Négy miniatür, Kis szvit (zongora); Gordonka-zongora szonatina; Kórusművek.

 

Hangverseny a Magyar Rádióban, a - Magyar zeneszerzőportrék - sorozatban

2006. december 7-én a - Magyar Zeneszerszőportrék - sorozatban került sor Szabó Csaba emlékhangversenyére. A hangversenyen a következő művek hangzottak el: Kis Erdélyi Szvit, Öt dal Dsida Jenő verseire (szoprán hangra és zenekarra), Mise Szent Cecília tiszteletére. A hangversenyen közreműködtek: Szabóki Tünde (szoprán); Gavodi Zoltán (kontratenor); Cser Péter (bariton); karmesterek: Kovács László, Strausz Kálmán; valamint a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekara és Énekkara. Házigazda: Hollós Máté.

 

Emlékhangverseny Szombathelyen

A szombathelyi Művészetek Háza a - Szent Márton Hét - keretében emlékhangversenyt szervezett 2006. november 13-án, előadásra kerültek az alábbi kompozíciók: Szent Márton Mise; Ifjúsági Vonósnégyes; Szerenád Fúvósötösre. Előadók: Budapesti Énekes Iskola Kórusa - Bubnó Tamás vezényletével; Bozsodi Vonósnégyes; Esterházy Quintett.

 

Elnökségi gyűlés

A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság elnöksége 2006. október 30-án megtartotta őszi megbeszélését. Napirendi pontok: főtitkári beszámoló a Társaság 2006-os tevékenységéről; tagfelvételek; 2007-es pályázati elképzelések; a kottakiadási eredmények és tervek egyeztetése; a kórusoknak meghirdetett pályázat megbeszélése.

 

A "Kórusművek I-III" kiadása a Cellissimo kiadó gondozásában

2006. októberében megjelent Szabó Csaba Kórusműveinek összkiadása, három kötetben, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének támogatásával. A kötetek a kompozíciók nehézségi foka, illetve műfajok szerint lettek összeállítva. Az első kötet tonális, népzenei ihletésű műveket tartalmaz gyerekkarok, vegyes- illetve férfikarok részére. Ebben a kötetben található a "Kőműves Kelemen Népballada" négyszólamú vegyeskarra, gyermekkarra és hangszerszólóra. A második kötet atonális kompozíciókat foglal magába. A harmadik kötet veretes szép szövegekre komponált művek sorozata madrigálokat tartalmaz, középkori erdélyi latin költők verseire, és az angol nyelvre írt "Epithalamium"-ot is.

 

A Szent Márton Mise budapesti bemutatója

2006. május 24-én, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban, a Budapesti Énekes Iskola előadásában került sor a Szent Márton Mise budapesti bemutatására. Karvezető: Bubnó Tamás. Koncertszervező : Filharmónia Budapest Kht. A koncert támogatója: NKÖM.

 

Közgyűlés

Május 22-én tartotta éves közgyűlését a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság, az Óbudai Társaskörben. A közgyűlés napirendi pontjai: (1) A 2005-ös "Éves beszámoló" ismertetése és elfogadása (2) A Közhasznúsági jelentés ismertetése és elfogadása (3) Az éves egyesületi tagdíj megállapítása (4) A 2006. és 2007. évre vonatkozó tervek ismertetése. A 2005. évi Közhasznúsági jelentés elérhető a honlapon, "A Társaság - Közhasznúsági jelentések" menüpont alatt.

 

Emlékhangverseny Szabó Csaba születésének 70. évfordulója alkalmából

A 2006. május 22-én megrendezett közgyűlést követően emlékkoncertre került sor a Somogyi Vonósnégyes, a Budapesti Fesztivál Zenekar Rézfúvósötöse, Faragó Laura, Lakatos György, Lénárt Ágota, Somogyi Péter, és Szabó Péter előadásában. Az emlékhangversenyt az NKA, NKÖM, Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány, valamint az Artisjus támogatta.

 

Pályázat meghirdetése kórusok részére

Szabó Csaba születésének 70. évfordulója alkalmából a Társaság pályazatot hirdet énekkarok részére. A pályázat két kategóriában kerül meghirdetésre: (1) gyermek- és ifjúsági kórusok; (2) felnőtt férfi-, női- és vegyes karok részére (főiskolás kórusok is). Pályázni olyan hangversennyel lehet, amelyben más művek mellett Szabó Csaba kórusműveiből 2-6 kompozíciót mutat be az énekkar. További részletek a honlap "Pályázatok" menüpontja alatt érhetők el.

 

Szerzői lemez a Hungaroton kiadásában

Szabó Csaba születésének 70. évfordulója alkalmából a Hungaroton egy szerzői lemezt jelentetett meg. A lemezen Szabó Csaba kamara- és kórusművei hallhatóak, a hangfelvételek a Magyar Rádióban készültek. A lemez kiadását a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatta. További részletek a honlap "Diszkográfia" rovatában. A CD megvásárolható a nagyobb lemezboltokban.

 

Sikeres hangverseny az Óbudai Társaskörben

A Társaság szervezésében sikeres hangversenyre került sor 2006. január 30-án, az Óbudai Társaskör nagytermében. A hangversenyen, "A Magyar Kamarazene Gyöngyszemei" sorozat keretében Hollós Máté, Eötvös Péter, Kocsár Miklós, Sári József, Szabó Csaba és Tihanyi László művei szerepeltek. A hangverseny az NKA, NKŐM, Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány, valamint az Artisjus támogatásával jött létre.

 

Vissza a hírekhez