2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Rendezvények és hírek - 2011

Bartók Rádió
2011. november 24.

A zenéről

Szabó Csaba zeneszerzőre emlékezünk

Szabó Csaba 1936 április 19-én Maros-Torda megyében, Ákosfalván született. 1989-ben települt Magyarországra családjával együtt, Szombathelyen élt és dolgozott. Rá emlékezünk fiával, Szabó Péter gordonkaművésszel, aki a Budapesti Fesztiválzenekar művésze,  dr Ittzés Mihállyal, a Kecskeméti Kodály Intézet nyugalmazott professzorával, dr Tóthpál Józseffel, a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság elnökével, nyugalmazott főiskolai tanárral, a Filharmónia nyugalmazott igazgatójával.

Szabó Csaba a zenei élet több területén is dolgozott, a zeneszerzés mellett zenepedagógus is volt, cikkei, kritikái és egyéb publikációi jelentek meg, karnagyként is működött, népzenegyűjtő-és rendszerező tevékenységet is folytatott. Erdélyi gyökerei zeneszerzői mivoltának alapját jelentették, de újító gondolataival „saját hang” megteremtésére törekedett.

Ménes Aranka összeállítása

Forrás: www.mr3-bartok.hu

 

 

Fidelio
2011. október 14.

Koncert Szabó Csaba emlékére

Ünnepi koncert helyszíne lesz október 15-én a Bartók Emlékház. A 2004-ben megalakult Szabó Csaba Nemzetközi Társaság ezúttal nem csak a már hagyományszámba menő, évi kamarazenei hangversenyét rendezi meg, az emlékkoncert ezúttal egy kerek évfordulóhoz is kötődik: Szabó Csaba, erdélyi magyar zeneszerző születésének 75. évfordulójához.

Szabó Csaba (1936-2003) a 20. század második felében kibontakozó romániai magyar zeneszerzés egyik meghatározó alakja volt. Marosvásárhelyen a Franz Schmidt-tanítvány Trózner Józsefnél tanult, a kolozsvári Zeneakadémián pedig a Kodály-növendék Jodál Gábor osztályában szerzett zeneszerzői diplomát 1959-ben. Az ezt következő szűk három évtized folyamán Marosvásárhelyen tevékenykedett, ahol az Állami Székely Népi Együttes karmestere és zeneszerzője, illetve a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet tanára volt. 1987-ben áttelepült Magyarországra, 1988-2003. a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán tanított. A nyolcvanas évek végén a Csángómagyar népzene-gyűjtemény lejegyzésén dolgozott közösen Seres András néprajzkutatóval, munkájuk eredménye 1990-benCsángómagyar Daloskönyv címen jelent meg Szervátiusz Tibor rajzaival.

A zeneszerző halála után életre hívott Szabó Csaba Nemzetközi Társaság az erdélyi magyar komponisták viszonylatában egyedülálló hatékonysággal ápolja a névadó emlékét. Elősegíti például az életművet bemutató kötetek kiadását, rögzíti és CD-n, DVD-n megjelenteti Szabó Csaba kompozícióit, amelyekhez az évek során több kottakiadvány is társult. Emellett a Társaság rendszeresen megrendezi a korábban már említett kamarakoncerteket. Ezek egyik érdekessége, hogy Szabó Csaba művei mellett, amelyeknek egyik jellemzője a népi gyökerekből táplálkozó, expresszionista hangzásvilág, más magyar szerzők - elődök és utódok - darabjai is helyet kapnak.

Az október 15-i, délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi emlékkoncerten például az „elődök" közül Jodál Gábor egyik kompozícióját hallhatja a közönség, de az „utódok", Sári József, Hollós Máté, Bozay Attila, Sugár Miklós egy-egy darabja is megszólal majd, és Serei Zsolt Duó csellóra és zongorára című művének ősbemutatójára is az idei Szabó Csaba Emlékkoncerten kerül sor. A hangversenyen olyan neves előadóművészek is fellépnek, mint Szabóki Tünde, Lajkó István, Kollár Zsuzsa és Lakatos György. Az Artisjus Zenei Alapítvány által támogatott hangversenyre a belépés díjtalan.

Forrás: www.fidelio.hu

Vissza a hírekhez