2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Rendezvények és hírek - 2013

Meghívó - Sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutató hangversenyre

 

A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság tisztelettel meghívja Önt a Szabó Csaba (1936-2003) zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus halálának 10. évfordulója alkalmából Üvegszilánkok között címmel megjelent emlékkönyv bemutatójára és sajtótájékoztatójára.

A kötet Szabó Csaba Nemzetközi Társaság kiadásában, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

A Szabó Csaba alkotói világát és zenetudományi munkásságát ismertető emlékkönyv bemutatójára a zene világnapján, 2013. október 1-én 11 órakor a Zenetudományi Intézet Bartók termében kerül sor (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.) az MTA BTK és a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság közös rendezésében.

Dr. Tóthpál József, a Társaság elnökének köszöntője után Dr. Ittzés Mihály mutatja be az emlékkönyvet, Szabó Csaba zeneszerzői munkásságát Hollós Máté zeneszerző méltatja.

A hangverseny ízelítőt ad Szabó Csaba zeneszerzői, zenetudományi és népzenekutatói munkásságából.

Szabó Csaba népzenei gyűjtéséből, a közelmúltban hasonmás kiadásként újra megjelent Csángómagyar Daloskönyvből hangzik el néhány dal és a szászcsávási harmóniás gyűjteményből névnapköszöntők és zsoltárok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjainak előadásában. Szabó Csaba művei közül felcsendül a Tánc az ős Kajánnal zongorára, és a Koncertdarab fagottra és zongorára.

Az Üvegszilánkok között több mint 500 oldalas átfogó tanulmánykötet, a szerkesztők és a szerzők szándéka szerint attól egyedi és érdekes, hogy Szabó Csaba tevékenységének elemzésén túl, az ő életművén keresztül a történelmi háttérről, az elmúlt 50 – 60 év küzdelmes erdélyi magyar zenei életéről is képet ad az olvasónak, ezzel a magyar zenetudomány területén hiánypótló alkotás. 

Az emlékkönyv szerzői:
Dr. Angi István, Csíky Csaba, Dr. Elekes Márta, Dr. Ittzés Mihály, Kollár Zsuzsa, Dr. Kovács Levente, Köteles György, Dr. Láng Gusztáv, Dr. Pávai István, Dr. Tóthpál József

Az emlékkönyv szerkesztői: Dr. Ittzés Mihály, Szabó Péter  

A könyvbemutató - hangverseny műsora és közreműködői:

  • Köszöntőt mond: Dr. Tóthpál József a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság elnöke
  • Az emlékkönyvet ismerteti: Dr. Ittzés Mihály a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság elnökségi tagja
  • Tánc az ős Kajánnal - Kollár Zsuzsa - zongora
  • Szabó Erzsi balladája - Juhász Kitti - szólóének
  • Szabó Csaba zeneszerzői munkásságát méltatja: Hollós Máté zeneszerző, a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság elnökségi tagja
  • Koncertdarab fagottra és zongorára - Bozay Melinda - zongora, Duffek Mihály - fagott
  • Moldvai szerelmi dalok - Nemcsics Kinga - koboz, ének
  • Moldvai katonadalok - Zsikó Zoltán, Hegedűs István - furulya, ének
  • Szászcsávási névnapköszöntők és zsoltárok – közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói

Művészeti vezető: Vakler Anna a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Szabó Péter
Liszt Díjas gordonkaművész, a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság főtitkár-helyettese

 

 

Szőllősy András Szabó Csabáról

Szabó Csabát az erdélyi zenekultúra egyik legfontosabb jelenségének érzem.
Alkotóereje teljében, közvetlenül Szent-Cecilia-miséjének befejezése után ragadta el a halál. Ezzel a művével is a kortárs magyar zene olyan területén nyitott új utakat, amellyel az elmúlt évtizedek nem bővelkedtek.
Sokoldalú, elmélyült, sokszor hézagpótló munkásságával, amelyet mindenkor kockázat- és áldozatvállalás árán végzett el, olyan életművet hagyott maga után, amely sok száz évre példaként szolgálhatna, ha valaki alaposabban megtekintené.
De nálunk nem divat valamit alaposabban megtekinteni. Mi ott állunk a gyorsan romló áruk címkéjével a kezünkben, és igyekszünk egy fényesebbre csomagolt és főképp olcsóbb árura kicserélni. És magunk előtt is elhazudjuk, hogy az értékeset bóvlira cseréltük.
A magyar zenei élet szégyene, hogy Szabó Csaba művei még ma is a megismerésre várók közé tartoznak.
Manapság, amikor rég elfeledett és joggal elfelejtett zeneszerzőket cibálnak elő, halhatatlanná és klasszikussá kívánják hazudni - Szabó Csaba életműve még mindig a felfedezendők sorának végén áll, és várja, hogy sok apró fekete kis kő között valaki észrevegye egy gyémánt ragyogását. De ahhoz is lusták és tudatlanok vagyunk, hogy a sok kis fekete kő közül kiválasszuk azt a valódi ragyogást, amely gyémánttá teszi a gyémántot.
Ez a gyémánt kétféle ragyogást sugároz: a korszerűségét és az időtlenségét.
Ezt a ragyogást is köszönjük Szabó Csabának.

 


Szőllősy András
zeneszerző

Budapest, 2007. május 18.