Koncertek

Bach Bridges Fesztivál (III)

Ez a rendezvény a COVID-19 világjárvány miatt nem valósult meg.

2020.03.31-2020.04.03

A harmadik Bach Bridges Festival a Budapesti Fesztiválzenekar és az amszterdami Royal Concertgebouworkest művészeinek kollaborációjában valósul meg a Budapest Music Centerben, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. Az idei fesztivált minden idők két legnagyobb zeneszerzőjének, Bachnak és Beethovennek szentelik. A programban idén is számos ígéretes fiatal tehetség mutatkozik be. A hagyományokhoz hűen minden koncertet Szabó Csaba zsoltárai vezetnek fel. A művészek a BMC-ben adott koncertjüket követően a Gran Canaria-i Nemzetközi Bach Fesztiválon folytatják a közös zenélést.
A Bach Bridges Fesztivál a holland Music Stages Foundation, a magyar Szabó Csaba Nemzetközi Társaság és a Budapest Music Center közös projektje.
https://bmc.hu/programok/bach-bridges-hommage-a-gyorgy-kurtag
https://bmc.hu/programok/bach-bridges-concertante
https://bmc.hu/programok/bach-bridges-cantata
https://bmc.hu/programok/bach-bridges-a-nagy-klasszikusok

Debussy remekművei és a magyar kamarazene gyöngyszemei - Debussy halálának 100. évfordulójára a BMC-ben

A Claude Debussy halálának 100 éves évfordulójára szervezett hangverseny műsorán a XX. század kamarazenéjének emblematikus alkotásai, a hangszerjáték csúcsát jelentő művei szerepelnek. A 2003-ban elhunyt Szabó Csaba munkásságáról Szőllősy András így ír: „Ez a gyémánt kétféle ragyogást sugároz: a korszerűségét és az időtlenségét. S ha majd egyszer, a nem távoli időben képes lesz valaki megírni az erdélyi magyar zenekultúra történetét, Szabó Csaba életművét a legfényesebb lapokra helyezheti el.” Szabó Csaba alkotása, a Rondo concertante: Opus parvuum musicale igazi bravúrdarab, mely a népdal közelségével, egyes hang-rendszerbeli jellemzőivel, aszimmetrikus ritmusaival és főleg sodró lendületével, elementáris hatásával hat a hallgatóra. A művet Kodály Zoltán gordonkára és zongorára írott Szonátája követi. Befejezésül két Ravel-mű hangzik fel: a hegedűre és zongorára írt rapszodikus Tzigane, majd az emblematikus a-moll Trió.
https://bmc.hu/programok/debussy-remekmuvei-es-a-magyar-kamarazene-gyongyszemei-2018-12-09

Bach Bridges Fesztivál(II)

A BMC-ben második alkalommal megrendezésre kerülő Bach Bridges fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és az az Amszterdami Concertgebouw Zenekar művészeinek, valamint a Festivallinks közös munkájának gyümölcse, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. A Festivallinks célja, hogy újszerű művészi produkciókat mutasson be több európai zenei fesztivál részvételével. Az így megszülető műsor 2018 és 2020 között beutazza egész Európát.

https://bmc.hu/hirek/bach-bridges-2018
https://bmc.hu/programok/bach-bridges-i-crossing-borders

2018.10.03-2018.10.05

Debussy remekművei és a magyar kamarazene gyöngyszemei

Debussy halálának 100. évfordulójára a BMC-ben

A Claude Debussy halálának 100 éves évfordulójára szervezett hangverseny műsorán a XX. század kamarazenéjének emblematikus alkotásai, a hangszerjáték csúcsát jelentő művei szerepelnek. A 2003-ban elhunyt Szabó Csaba munkásságáról Szőllősy András így ír: „Ez a gyémánt kétféle ragyogást sugároz: a korszerűségét és az időtlenségét. S ha majd egyszer, a nem távoli időben képes lesz valaki megírni az erdélyi magyar zenekultúra történetét, Szabó Csaba életművét a legfényesebb lapokra helyezheti el.” A három virtuóz zongoraművet Kodály Zoltán száz éve ezen a napon bemutatott Duója, majd az 1907-es Meditáció követi, amely Debussy újszerű hangzásvilágának bűvöletében született. A francia zene máig legnagyobb zeneköltőjének darabjaival zárul a koncert: Debussy hegedűre és zongorára írott g-moll szonátája után a sokáig elveszettnek hitt G-dúr zongoratrió hangzik el.

https://www.bmc.hu/programok/debussy-remekmuvei-es-a-magyar-kamarazene-gyongyszemei-debussy-halalanak-100-evfordulojara

A Hallgatás napja hangverseny

Concerto Budapest által szervezett

Program igazgató:
Keller András A Hallgatás napja hangverseny a BMC. könyvtárban.
Elhangzott - Szabó Csaba:Sonatina "Looking back" in C gordonkára és zongorára. Előadók:Szabó Ildikó és Mali Emese.

Koncertek

 
YouTube    Facebook